dimarts, 24 de setembre del 2013

UNA COMDENNA DE LA UNIVERSITAT AMB CONSEQÜÈNCIES PREOCUPANTS

El passat 4 de setembre es va saber que la Universitat de Barcelona havia estat condemnada per no pagar els drets d’autoria en el seu campus virtual.  Es tracta de la segona resolució judicial (que encara es pot recórrer) que es dicta a l’Estat espanyol per vulneració dels drets de propietat intel·lectual en un campus virtual universitari. El cas anterior és el de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Què implica aquesta resolució? El professorat hem rebut un escrit de la direcció de la Universitat donant instruccions en el sentit que no es pot penjar al campus ni fragments de llibres ni articles sotmesos a drets d’autoria (que també inclouen els drets de les editorials). Aquesta situació és preocupant (no es poden penjar ni els propis textos publicats si estant subjectes a drets d’autoria) perquè dificulta molt proporcionar materials a l’estudiantat.

Així doncs, ha arribat a la Universitat la polèmica sobre l’accés a material publicat. Si ja de per si és un tema complex, en aquest cas és especialment preocupant perquè estem parlant de recursos per a la formació dels estudiants universitaris. Pensar, avui en dia, que l’única alternativa es remetre l’alumnat a l’adquisició o la consulta a la biblioteca dels textos no resulta gaire viable, especialment quan estem parlant de fragments diversos d’extensions curtes.

El problema que ara afecta directament a dues universitats molt probablement aviat serà una problemàtica del conjunt del sistema universitari. Què hem de fer?

Sembla ser que hi ha una alternativa: que la Universitat pagui a CEDRO (l’entitat que gestiona drets d’autoria) una quota anual per estudiant. És l’única opció? I, si ho és, l’afrontarà el sistema universitari en la situació econòmica actual. En tot cas, en aquest moment estem entre l’espasa i la paret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada