dimarts, 8 de març de 2016

MOBILITZACIÓ ESTUDIANTILEl passat 3 de març estudiants universitaris van fer vaga i es van mobilitzar contra el que s'ha denominat el Decret del 3 +2. Quan es van reformar totes les titulacions universitàries per adaptar-les a l'Espai Europeu d'Educació Superior, l'Estat espanyol va optar per graus de quatre anys i màsters d'un any: el 4 + 1 va substituir les anteriors llicenciatures i diplomatures. Va ser una qüestió polèmica perquè a Europa s'havia optat, majoritàriament, pel 3 + 2: graus de tres anys i dos anys de màster. Poc abans de deixar el càrrec, l'anterior ministre d'educació del Partit Popular (de trist record) va deixar un decret que estableix que cada universitat podrà decidir mantenir el sistema actual o passar a tres anys alguns dels seus graus.

Des del principi ha estat una qüestió molt polèmica i plena d'interrogants.
En un altre moment potser puguem tractar sobre alguns d'aquests interrogants i sobre les diferents opcions que existeixen, ja que el 3 + 2 és només una de les possibilitats. Ara em centro en el que preocupa més als estudiants: els màsters són més cars que els graus i convertir el que actualment és l'últim curs d'un grau en el primer d'un màster pot suposar un encariment de la matrícula. Cal tenir present que la formació de màster es veu com a necessària en el context laboral en què ens movem.

Aquest encariment es sumaria a l'augment de preus que recentment van experimentar graus i màsters i que ha suposat incrementar les traves per a l'accés a la Universitat per a una part de la població.
Tot i que s'han sentit veus, com la del Consell Interuniversitari de Catalunya, demanant que el possible canvi no suposi un increment del cost per a l'estudiant (el primer any de màster hauria de tenir el preu del grau), la veritat és que hi ha escepticisme sobre aquesta possibilitat. Els antecedents no ajuden massa a que sigui creïble. Les universitats, per decidir el seu model, hauran de considerar moltes qüestions però el tema econòmic és més que important i, en tot cas, tenyirà permanentment el debat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada