dilluns, 20 de gener del 2014

REALITAT I FICCIÓ: EL MÓN COM UN TEATRE


Una obra de teatre, Himmelwer del dramaturg Juan Mayorga, m'ha permès conèixer una situació real, en la que es basa el text teatral, que convida a la reflexió. Aquests són els fets: un delegat de la Creu Roja va ser enviat a inspeccionar el camp de concentració de  Theresienstadt, on es deia que s'havia creat una colònia jueva model. El comandant nazi encarregat del camp va ordenar netejar els carrers i va amagar els malalts i va aconseguir la col·laboració del cap de la comunitat jueva i de la resta de presoners per muntar una representació. Va ser tal l'èxit de la farsa que el delegat de la Creu Roja va certificar que es tractava d'una ciutat normal, tot i que en condicions difícils com correspon a les èpoques de guerra.

Quina era la realitat? En aquest camp un terç dels presoners van morir a les cambres de gas i un altre terç per malalties i malnutrició. El cap de la comunitat jueva havia col·laborat esperant guanyar temps i endarrerir la catàstrofe.

En aquesta obra teatral es tracta de la invisibilitat de l'horror. El delegat que va inspeccionar el camp no es va confondre per la qualitat de la representació sinó per la falta de valor per fer les preguntes necessàries i destapar el que ningú destapava. Aquest fet ens porta a pensar sobre la realitat aparent, l'alteració de les percepcions i en com intenten enganyar-nos. També invita a reflexionar sobre els rols que acceptem per evitar donar segons quines passes que ens complicarien la vida. Ja Calderón de la Barca ens mostrava el món com un teatre on cadascú hi representa un paper.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada