dimarts, 28 de gener del 2014

CENSURA A LA TELEVISIÓ (Recull de premsa)

Avui em limito a reproduir una denúncia. Educar en la lectura crítica dels missatges dels mitjans de comunicació és una de les tasques de l'educació formal i social. Exemples com aquest ajuden a recordar-ho.

EL PERIÓDICO 22 de gener de 2014
POLÈMICA INFORMATIVA

TVE censura notícies de la Família Reial i el 'cas Bárcenas'

El Consell d'Informatius de RTVE.ES denuncia "canvis" imposats per la direcció de la televisió estatal


El Consell d'Informatius de Mitjans Interactius de RTVE ha denunciat els canvis imposats per la direcció d'aquesta àrea en notícies publicades a la web de la corporació sobre la Família Reial, el 'cas Bárcenas' i els ERO d'Andalusia. L'òrgan de representació professional dels periodistes d'Interactius de RTVE plasma aquestes denúncies en l'acta de la seva última reunió, celebrada aquest dimarts, en què ha analitzat diverses queixes que ha rebut al llarg de les últimes setmanes.

Una d'aquestes queixes es refereix al fet que RTVE.es va publicar un article sobre el discurs de la nit de Nadal del Rei en què es deia que Joan Carles no va fer referència al 'cas Noos', malgrat que la seva filla Cristina hi està involucrada. El Consell ha recuperat la versió de la directora d'Informació de RTVE.es, Josefa Paredes, i la inclou en l'acta de la reunió: "El motiu pel qual es va decidir no publicar l'extensa i detallada referència al 'cas Nóos' inclosa en un principi a la peça sobre el discurs del Rei és només un i molt senzill: El Rei no es va referir al 'cas Nóos'. La direcció considera que l'obligació dels Serveis Informatius de TVE, en aquest cas, és informar els seus espectadors i lectors de que el Rei diu, no del que el Rei no diu, aprofitant per mencionar de forma improcedent com a relacionada amb la corrupció una persona que en aquest moment no està ni tan sols imputada amb el pretext d'una del tot innecessària contextualització".

El Consell d'Informatius sosté que els discursos del Rei sempre se sotmeten a interpretacions i altres mitjans van analitzar aquest any la no referència al 'cas Noos'. "¿Per què havia de ser menys RTVE.es, que és un mitjà públic i independent? -manté el Consell-. En defensa del rigor al qual al·ludeix la directora d'informació, potser el millor hauria estat no fer cap article, penjar a la web el discurs íntegre, cosa que també es va fer, i deixar les diferents interpretacions a l'elecció del públic".

També lamenta el Consell que la direcció tragués una foto de Cristina d'un text que es va publicar sobre els esdeveniments més importants de l'any. Mentre al Consell li sembla pertinent "i més que justificada" la inclusió d'una imatge de la infanta en aquella peça, a la direcció li sembla que "il·lustrar amb la imatge d'una persona que no està imputada un cas de corrupció, està absolutament fora de lloc". Per aquest mateix motiu, aclareix que "es va sol·licitar la retirada de la foto que s'havia inclòs per il·lustrar el cas dels ERO d'Andalusia: una imatge de Griñán i Chaves, tampoc imputats, en una pràctica igual d'incorrecta i per això la fotografia també va ser substituïda".

"REGISTRE", ELIMINAT


El Consell d'Informatius també ha rebut una queixa sobre el tractament en portada de la notícia sobre el registre de la seu del PP el passat 20 de desembre, en què l'expressió "registre" va ser substituïda en portada per "la policia reuneix informació", mentre que dintre de la notícia es mantenia el terme original. Passades les hores, i una vegada conegut l'acte que autoritzava el registre, aquesta paraula va tornar a la portada. "Descriure l'actuació policial abans de ser conegut l'acte judicial podria ser considerada una "dada imprecisa" o que provocava un "descrèdit injustificat" al PP. Però mantenir invariable la notícia no és coherent amb els vaivens de portada i, tenint en compte el context informatiu ('cas Bárcenas'), era perfectament assumible treballar amb la hipòtesi d'un "registre" com un fet cert; així va ser confirmat posteriorment".

Al Consell tampoc li ha agradat que no s'esmentés a la peça de resum de l'any el tancament de la televisió valenciana o que s'instés els autors a "eliminar els totals d'Ana Botella en la presentació de la candidatura olímpica de Madrid 2020 ("relaxing cup of café con leche") i de Mariano Rajoy en la seva compareixença davant el Congrés sobre el 'cas Bárcenas'.

"Aquestes circumstàncies, unides a les pressions que contínuament ens reporten des de les àrees de Nacional i Economia, fan que ens resulti molt difícil posar la mà al foc per la imparcialitat i la neutralitat dels responsables d'informació de RTVE.es", subratlla l'acta del Consell d'Informatius de Mitjans Interactius. "La mostra més recent" -afegeix- ha estat aquest 16 de gener amb la insistència a publicar un vídeo amb un total del president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, com a element destacat de la notícia sobre la seva entrevista a 'Los desayunos de TVE' (realitzada pel director d'Informatius de TVE, Julio Somoano). En l'esmentat vídeo que va arribar a estar obrint la portada fins que es van conèixer les nominacions als premis Oscar, Durao Barroso felicita "els espanyols i el Govern pels seus esforços", com també resumia el titular que es va usar en portada.

"Una felicitació que arriba com a resposta a una pregunta de l'entrevistador, el director d'Informatius de TVE, Julio Somoano, i no 'motu proprio'. Un total d'un minut i 20 segons d'una entrevista de gairebé 20 minuts, que seria de molta utilitat per als gabinets de premsa de Presidència del Govern o el Ministeri d'Economia. Aquest Consell considera que no és labor de RTVE.es ni de cap dels mitjans de la Corporació exalçar el treball de cap gabinet ni fer campanya d'imatge a favor de grup o partit polític".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada