dimecres, 29 de febrer del 2012

JORNADA DE VAGA A LES UNIVERSITATS: DILEMES

Avui s’ha convocat jornada de vaga a les universitats públiques catalanes. Tot i que, tal com està el panorama, l’impuls que a un li surt és el de sumar-se a la vaga, crec que el professorat universitari tenim l’obligació de prendre les decisions de manera reflexiva. Cal, per tant, analitzar el que es demana amb aquesta vaga.

I aquí la cosa es complica. Per una part, em sembla palmari que estem assistint a un atac que pot portar la Universitat pública a carrerons de difícil sortida. Les decisions arrel de la crisi econòmica actual estan posant en greu perill els serveis públics, i la Universitat no se n’escapa pas. És per això que cal estar alertes i no restar impassibles davant de polítiques que poden ofegar la nostra Universitat.

Si això és així, què és que pot posar en qüestió l’oportunitat de sumar-se a la vaga? El que fa dubtar són les reivindicacions concretes que s’esgrimeixen. Algunes d’aquestes reivindicacions tenen un aire excessivament corporativista, obliden que la Universitat necessita un canvi (però no qualsevol canvi, és clar) i semblen no considerar que, a més dels problemes que tenen les persones que estan treballant, ens trobem en un context social on el problema més greu és que cada dia que passa hi ha més persones sense possibilitat de tenir una feina.

Cal fer vaga? La decisió no és fàcil. Hem de defensar la Universitat pública però hem de defensar el model actual d’Universitat pública? Més enllà de la decisió que prengui cadascú, la jornada de vaga podria ser una bona oportunitat per posar sobre la taula que els universitaris i les universitàries ens hauríem d’implicar en un debat sobre el model d’Universitat, un debat gens fàcil en l’estat de desànim col·lectiu que sembla invadir-nos i quan les autoritats acadèmiques no mostren tenir gaire interès en suscitar-lo. Per a mi, aquestes són qüestions de fons sobre les que hauríem de posicionar-nos. Si no ho fem, algú ho farà per nosaltres i difícilment ho impedirà el que a la Universitat es faci o no classe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada