dimecres, 11 de setembre del 2019

“PRESSUPOST DEL BENESTAR”


Mentre els mitjans de comunicació s’omplen de notícies tràgiques (canvi climàtic, violència masclista, crisi migratòria...), a finals de juliol en vaig llegir una que no sé on anirà a parar però que, d’entrada, m’ha semblat interessant: el govern de Nova Zelanda de la laborista Jacinda Arden va presentar el primer pressupost del benestar. Aquest pressupost implica que totes les despeses noves han de promoure una de les cinc àrees prioritàries del Govern: millora de la salut mental, reducció de la pobresa infantil, abordatge de les desigualtats que pateixen els indígenes maoris, prosperar en l’era digital i transitar a una economia sostenible mediambientalment i baixa en emissions. Es tracta d’una decisió que concorda amb l’opinió d’experts que proposen prioritzar les millores de qualitat de vida individual front dels interessos econòmics. Ja fa uns anys, el 2008, el regne de Butan va institucionalitzar l’índex de felicitat nacional a la seva Constitució.

El benestar, entès en el sentit de sentir-se bé i satisfet amb un mateix i content de la vida que es viu, depèn de múltiples factors: la salut, la professió, les relacions socials, la tranquil·litat econòmica, la sensació de poder assolir les pròpies metes… Plantejar-se afavorir aquest benestar com a fita política d’un govern crec que ajuda a recuperar la confiança en les institucions.

La decisió del govern de Nova Zelanda ha suscitat crítiques de l’oposició i han aparegut opinions una mica escèptiques per por que tot es quedi en bones intencions. Veurem, però que un govern es plantegi prioritats enfocades al benestar personal de la població per sobre dels interessos econòmics és un bon senyal en aquest món tan convuls i crec que val la pena aprofitar-ho per a parlar sobre la qüestió de fons. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada